Nos inicios foi
en cru, despois o secado, co descubrimento do lume utilizouse o afumado,
un cambio sustancial deuse coa utilización de sal para conservalos alimentos,
despois chegaría o aceite e as conservas
o vacío en latas herméticas. Ata finais do século XIX a sal foi o petróleo da economía pola súa capacidade para a conservación, ademáis de ser un valor de pago,
e un produto controlado polo poder político
co que tanto a igrexa como a realeza obtiñan notables ingresos.
Canido e Toralla, data estimada 1930. Arquivo museo de Pontevedra. |
Da mán dos romanos chega a costa galega a técnica do salgado do peixe e da obtención de sal, o xacemento arqueolóxico da vila romana de Toralla con unha faceta residencial e outra adicada a produción de sal, testemuña esta actividade no ámbito territorial de Oia no século IV. A partir da idade media prodúcese un importante desenvolvemento da pesca e da produción de peixe salgado para a exportación a mercados como o meditarráneo e os países baixos. A finais do XVIII chegan a costa galega novas técnicas de pesca e de elaboración do peixe salgado de man dos fomentadores cataláns que difería do tradicionalmente utilizado polos galegos no que apenas se prensaba a sardiña, co método catalán no que se sometía a sardiña a un prensado maior e máis longo extraíase máis cantidade de grasa ”sain” o que aumentaba o tempo de conservación a vez que se obtiña un subproduto que se comercializaba como combustible para a iluminación.
Mentres os cataláns
instalaban centos de almacéns de salazóns na costa galega, en Francia o maestro
confiteiro e cociñeiro Nicolás Appert(1749-1841) someteu a ebullición un recipiente hermético cheo de alimentos
previamente cociñados, corría o ano 1796, nunca
imaxinou a trascendencia do seu descubrimento, convertendose no pai da
conserva. Primeiramente utilizáronse os envases de vidro, para despois probar cos de folla de lata. Na década de
1850 fundanse en Francia as primeiras fábricas de conserva extendendose en
décadas posteriores polo mundo, chegando a Galicia a finais do XIX.
Durante o tránsito do
século XIX ó XX a costa galega asiste a unha eclosión de sociedades mercantís que instalan fábricas de conserva por toda a
beiramar, convertendose a cidade de
Vigo no principal centro de produción, localizadas
no entorno da praia de Coia e o Areal, alcanzando o barrio
mariñeiro de Canido na parroquia de Oia.
Antes da chegada dos conserveiros Canido xa era un pequeno núcleo
industrial vencellado o mar, onde existían alomenos dous
establecementos adicados a conservación
de peixe salgado e a fabrica de cordas de Tomás Mirambell. A ausencia de peiraos determinaba a
localización das industrias na mesma
praia onde se facilitaba o acceso das embarcacións e os traballos de embarque e
desembarque, nún tempo en que o
transporte de mercadurías facíase por mar. Na parroquia de Oia tanto a praia de
Canido como a illa de Toralla, con uns pequenos areais reunían as
condicións para o establecemento das industrias salazoneiras.
En 1844 temos documentada a actividade dunha fábrica de salgadura da que eran titulares Agustín Curbera, membro dunha saga de fomentadores e Gerónimo Riera i Amat, orixinario de Barcelona onde tamén se adicaba o salazón e que se trasladou a Galicia na década anterior, semella que esta fábrica ubicábase na construcción que nos anos corenta ocuparía a conserveira coñecida como Fabrica de Campos, hoxe aparcadoiro do restaurante Basilio e que tanto a memoria colectiva como distintas fontes documentais acreditan a súa existencia.
Anos máis tarde, en 1882, Enrique Lameiro Sarachaga asociado a Enrique Daviña arrenda parte da illa de Toralla a Dolores Elduayen Martínez, sobriña e herdeira do marqués de Valadares, quen se había feito coa propiedade tra-los procesos de desamortización dos bens da igrexa no segundo tercio do século XIX. Enrique Lameiro constrúe unha fábrica para salgar peixe e en 1892 compralle a illa a herdeira do marqués. En 1903 atopamos a primeira referencia no rexistro de matrícula industrial do Concello de Bouzas como titular dunha "fabrica de escabechar pescado", mantendo a actividade ata 1910 cando vende a illa a Martín Echegaray. Unha terceira fábrica de salazón aparece documentada dende 1844 no praia do Portiño na veciña parroquia de Saiáns.
Ademáis destas dúas fabricas parece probable que boa parte das distintas sociedades que a partir de 1905 se instalan en Canido como fabricantes de conserva mixturaran esta actividade coa do salazón, dado que en algunhas delas declaran como maquinaria prensas manuais cando nas conserveiras xa estaba plenamente difundido o uso de vapor.
En 1844 temos documentada a actividade dunha fábrica de salgadura da que eran titulares Agustín Curbera, membro dunha saga de fomentadores e Gerónimo Riera i Amat, orixinario de Barcelona onde tamén se adicaba o salazón e que se trasladou a Galicia na década anterior, semella que esta fábrica ubicábase na construcción que nos anos corenta ocuparía a conserveira coñecida como Fabrica de Campos, hoxe aparcadoiro do restaurante Basilio e que tanto a memoria colectiva como distintas fontes documentais acreditan a súa existencia.
Anos máis tarde, en 1882, Enrique Lameiro Sarachaga asociado a Enrique Daviña arrenda parte da illa de Toralla a Dolores Elduayen Martínez, sobriña e herdeira do marqués de Valadares, quen se había feito coa propiedade tra-los procesos de desamortización dos bens da igrexa no segundo tercio do século XIX. Enrique Lameiro constrúe unha fábrica para salgar peixe e en 1892 compralle a illa a herdeira do marqués. En 1903 atopamos a primeira referencia no rexistro de matrícula industrial do Concello de Bouzas como titular dunha "fabrica de escabechar pescado", mantendo a actividade ata 1910 cando vende a illa a Martín Echegaray. Unha terceira fábrica de salazón aparece documentada dende 1844 no praia do Portiño na veciña parroquia de Saiáns.
Ademáis destas dúas fabricas parece probable que boa parte das distintas sociedades que a partir de 1905 se instalan en Canido como fabricantes de conserva mixturaran esta actividade coa do salazón, dado que en algunhas delas declaran como maquinaria prensas manuais cando nas conserveiras xa estaba plenamente difundido o uso de vapor.
- O proceso de elaboración do salazón.
Iniciabase coa chegada do peixe a fábrica, depósito ou almacén onde primeiramente
se remexía con sal , proceso coñecido como revenido,
pasando despois a salmoira que se facía en píos de perpiaño contiguos e aliñados lonxitudinalmente formando a chanca, onde o peixe permanecia entre 10-20 días a curtir pola sal, despois sacabase a man ou apañabase co truel e colocabase nas tinas cheas de auga onde
se lavaba.
Plano dunha fábrica de salazón. (Historia da pesca e a salazón. Santiago Santos Castroviejo) |
Continuaba o
proceso co envaretado consistente en
pasar as sardiñas por un arame e clasificalas por tamaño o que facilitaba o
seguinte paso, o estibado, consistente en colocalas
en forma de círculos concéntricos nos tabais,
tambores, panderetas ou barricas, que posteriormente se situaban na prensa
formando varios pisos onde permanecían ata
dous días soltando o sain por uns sucos labrados na pedra que remataban nun deposito
onde se separaban os residuos, que tamén se aproveitaban. A auga libraba por un burato da parte inferior e o saín facíao pola superior, almacenándose nun depósito para despois ser
comercializado como combustible para candís, quedando no depósito a morca de densidade intermedia que se usaba para o curtido de coiros.
Utís e instrumentos dunha fábrica de salazón. (Historia da pesca e a salazón. Santiago Santos Castroviejo) |
Rematado o prensado
so quedaba fondalos. Nas fábricas de salazón traballaban mulleres que
realizaban as actividades de manexo de peixe e homes, os toneleiros,
que eran os que facían as tarefas que requirían maior cualificación como
o revenido, a elaboración da salmoira e o prensado, ademáis da fabricación dos distintos formatos de tonéis
para o que aproveitaban as épocas de
menor actividade.
A produción do escabeche a que se adicaba a fábrica de Enrique Lameiro na illa de Toralla, consistía na inmersión
do peixe nesta fritura que polo seu contido en vinagre permitía a conservación, para despois prensalo, comercializándose
tamén en barricas ou panderetas. O escabeche era orixinario da costa atlántica francesa e foi extendendose polo Cantábrico chegando a
costa galega aínda que con menor presenza que o salazón, a especie máis utilizada era o
ollomol, aínda que se podían escabechar outras especies como a sardiña, a cabala e a merluza.
Muller estibando sardiña salgada nunha barrica. |
- A chegada da lata hermética, cataláns e franceses en Canido.
O establecemento das conserveiras en Canido
encadrase no contexto xeral do desenvolvemento
industrial da conserva nas rías baixas no tránsito do século XIX o XX,
cando diversos factores favorecen a instalación destas industrias,
a chegada do tren que permitía a saída de manufacturas, o abaratamento da folla de
lata consecuencia das políticas arancelarias e a industrialización da produción de aceite, os que se engadiu a escaseza de sardiña nas
costas bretonas que fixo que industriais franceses chegaran a Galicia para
montar fábricas de capital mixto, destiñadas a venta no mercado francés para
o que utilizaban as súas propias marcas, transferindo as costas galegas a
súa longa experiencia na conservación de alimentos en recipientes de lata e esterilizados,
xunto a un importante capital
tecnolóxico desenvolvido durante anos, que foi utilizado polos descendentes dos
fomentadores cataláns e o empresariado autóctono que van a cambiar a sal polo aceite de oliva.
A chegada a costa galega da conserva de peixe en lata hermética supuxo a
primeira industrialización de Galicia, o
enclave de Canido–Toralla, non foi alleo
a esta febre conserveira, durante as primeiras
décadas do século XX chegaron a producir
conserva cinco establecementos
industriais, primeiramente mediante sociedades mercantís formadas por diferentes
socios e despois por empresas de
carácter familiar, favorecidos
por factores como a existencia dun abrigo natural e a proximidade coa
boca da ría onde se desenvolvía a pesca
da sardiña durante boa parte do ano.
As distintas fontes documentais consultadas permitennos
facer unha reconstrucción cronolóxica
dos diferentes proxectos industriais que
se sucederon durante as últimas décadas do século XIX e a primeira metade do século pasado na praia de
Canido-Toralla.
Postal da praia de Canido e fábricas en 1932. |
A primeira fabrica de
conserva levaba o nome dunha saga
de fomentadores cataláns asentados a
finais do século XVIII en Vigo, os Curbera. Orixinarios de Areyns de Mar, a finais do século XIX Guillermo Curbera Tapias era un importante
armador local, que entraría no negocio do escabeche para aproveitar o ollomol que non se comercializaba en fresco, instalando unha factoría no Areal de Vigo e outra no porto de Meloxo no Grove, asociado a seu
irma Enrique, sería nesta
instalación onde se iniciaría na
produción de conserva en lata a vez que mantiña a produción de
escabeche. Sociedade que venderon para
establecerse na praia de Canido,
formando unha nova sociedade
xunto o consignatario Conde
e o enxeneiro militar Félix Casuso Olano, nuns terreos adquiridos
a Tomas Mirambell onde inciarían un novo
proxecto empresarial no ano 1900. Tra-lo falecemento en 1908 queda a fronte da fábrica de Canido o seu fillo Guillermo Curbera Solleiro. Segundo testemuñas orais a fabrica de Curbera continuou coa produción de cordas tralo peche en
1903 da Cordeleira de Mirambell, probablemente coa maquinaria desta, polo que semella que combinaba esta actividade coa de produción de conserva. En 1913 aparece constituido como fabricante de conservas de peixe coas marcas,
Las Carabelas, Sublimes, G.Curvera e
Helene.
Interior dunha fábrica de conserva a principios do século XX. |
Xunto a esta iniciativa industrial durante as dúas
primeiras décadas do século foron pasando por
Canido distintas sociedades adicadas a conservación e comercialización
de peixe en lata, a maioría delas con un curto período de vida, consecuencia
das cambiantes condicións que se daban por aqueles anos. Durante os anos comprendidos
entre 1905 e 1909 disparáronse as iniciativas empresarias conserveiras na costa
galega, animados polos bos
resultados económicos das primeiras fábricas
e as perspectivas exportadoras, en
maio de 1905 establécese a sociedade
mercantil regular colectiva, Eduardo Costas e Compañía,
formada polo veciño de Vigo, Clemente Fandiño Carballido, e os de Navia, Joaquín Costas,, Eduardo Costas e Manuel Antonio Vila. Entidade que disolven os poucos meses, quedando Manuel Antonio Vila a fronte da mesma, creando nese mesmo ano unha nova socieade “La Societé de Canido” con Antonio Rivas Lago, veciño de
Navia e Gerónimo Riera Domínguez,
hosteleiro asentado na praia de Canido, descendente de fomentador catalán Gerónimo
Riera i Amat. Os novos
socios achegaron un capital de 7.000 pesetas cada un, e
valoraron a fábrica, marcas,
dereitos e obrigas da sociedade anterior noutras 7.000 pesetas, polo que nacía con un capital social de 21.000 pesetas,
continuando a fronte da mesma Manuel
Antonio Vila. “La Societé de Canido “
estaba ubicada nunha nave de 512 metros
cadrados, na mesma praia, no lugar
denominado “Breña” a poucos metros da Cordeleira de Mirambell onde a finais dos anos
trinta se instalaría o “Fabriquin”
de Vicente Coma, mantivo a actividade ata 1911 cando se da de baixa no rexistro
de matrícula industrial.
Por aqueles mesmos anos
temos documentada a actividade
doutra fábrica propiedade da sociedade “Renaud Devoire y Compañia”, da que eran socios Federico
Renaud Baleau , Emilio Gautier
e Dignan Gautier , os tres cidadáns
franceses, envasaban coas marcas “ Sport”, “La Cavalerie” e “R.D.C”
, oficialmente iniciou a sua actividade en 1907, ano en que tamén se disolve pasando a denominarse “Dignan
Gautier y Compañía”, xurdindo despois da disolución un
conflito de intereses pola utilización que seguían facendo das marcas antes
mencionadas das que era titular a empresa matriz de Burdeos “Renaud Devoire” . Federico Renaud socio da empresa matriz e tamén da xa disolta
presentase en Canido-Toralla
acompañado do notario Segundo Pla
Huidobro e un testemuño, Francisco
Garavilla, onde, en presenza de Emilio
Gautier levantase un acta
na que se fai constar que as caixas de sardiñas almacenadas eran, efectivamente das marcas
La Cavalerie e R.D.C.
pero habían sido fabricadas antes
da disolución da sociedade Renaud Devoire y Compañía, polo que, carecían de fundamentos as
sospeitas de Federico Renaud. A sociedade Dignan Gautier y Compañía
mantivo a actividade alomenos ata
1908.
Mulleres pechando latas. Data estimada 1920. |
Nos anos 1908 e
1909 aparece unha nova firma a nome de Alonso
Costas e Compañía e nos anos 1910 e 1911 a
denominada Rodal Pinal e Compañía.
Esta sucesión de sociedades recollidas nos expedientes de matrícula industrial,
con uns curtos períodos de alta non necesariamente deberon implicar o peche da actividade das instalacións, podese
asegurar con certa certeza que tan
so supuña un cambio na titularidade das sociedades.
Entre 1912 e
1913 é de novo un súbdito de orixe francés, Henri Chancerelle , quen figura como titular dunha industria adicada a
conserva de peixe e que contaba con unha prensa para estampar folla de lata, ubicada en Canido-Toralla. Henri Chancerelle era membro dunha saga
bretona de conserveiros iniciada
en 1853 por Robert Chancerelle,
salazoneiro de Nantes que funda na
localidade bretona de Douarnenez a súa primeira
factoría adicada a conservación de peixe en aceite de oliva.
Cando na
década dos oitenta acontece a
primeira crise da sardiña nas costas bretonas, os industriais franceses
buscan novos mares con abundancia de materia prima, asentándose en Galicia e Portugal mediante a
creación de empresas mixtas ou propias, en 1897
a firma Chancerelle posuía varios establecementos en Setúbal e Lisboa,
pero foi durante a segunda crise da sardiña a principios do seculo XX o que
fixo que Henri Chancerelle arribara en 1904 a vila de O Grove, onde instalou unha fábrica no lugar de Cantodorxo,
o ano seguinte outra no Areal de Vigo e en 1908 asociado a Camille Mony aparece
explotando outra en Marín,
en 1912 tras vender estas empresas atopamolo producindo conservas
na praia de Canido.
Tralo boom de 1905 a 1909 viría a primeira crise da
sardiña nas costas galegas coa subida
dos prezos polas baixas capturas, producíndose un importante número de peches de empresas conserveiras, a que semella que non foron allleas as
sociedades que trataban de instalarse na praia de de
Canido-Toralla, A altura de 1915
sobrevive a fabrica de Guillermo Curbera
Solleiro e aparecen novos
empresarios como José Suarez Pumariega que mantivo a actividade hasta 1918 e Alberto Frangueira que a inicia en
1920.
Coa nova década
instalaríanse en Canido dous industriais cuxos proxectos terían maior continuade, foron as fábricas de Floro González Sieiro e Antonio Cerqueira.
- A consolidación das industrias familiares, Curbera, González Sieiro e Cerqueira.
A saga conserveira dos Cerqueira iniciase en 1880, cando o comerciante natural da veciña localidade portuguesa de Caminha Joáo Baptista Cerqueira Matos casado con Rosa Domínguez Mira instalase en Vigo para poñerse a fronte dunha sociedade con un cuñado adicada a reloxería e a xoiería, os poucos anos disolve esta sociedade para adicarse a produción de cal nunha fábrica situada no areal de Coia, que transforma en 1900 para a produción de conservas. Cos beneficios da gran guerra europea construiría unha segunda fabrica en Canido que empezou a funcionar en 1922, poñendo a fronte o seu fillo maior, Antonio Cerqueira, debido as malas relacions que mantiña cos traballadores da de Coia e cos representantes destes dende o conflito laboral do ano 1913. A nova fábrica centraba boa parte da produción na exportación de sardiñas para o mercado arxentino mediante a marca Aperitivas.
Anagrama da empresa matriz da familia Cerqueira. |
O terceira iniciativa industrial que tería continuidade foi a realizada por Floro González Siero, natural do Carballiño, instalouse en Canido nos anos vinte sen poder precisar o ano, onde trasladou a produción da fábrica que dende 1912 tiña no areal de Coia, mercando a uns súbditos franceses a de Puntapinos, que ben pudo ser Enrique Chancerelle, o último industrial francés documentado. Cos anos ademáis de elaborar conservas tivo un muiño eléctrico, un aserradero de madeira e un taller de fabricación de chaves para latas, puntas e cravos. Comercializaba as marcas “Ricas, Regalo, Samil e Europa”.
Estas tres industrias serían as que tiveron continuidade no tempo chegando
a funcionar durante décadas pechando en distintas datas a partir dos anos
oitenta, as fábricas máis
grandes eran a de Cerqueira e a de Floro González, a de Curvera tiña unhas
dimensións máis reducidas, traballaban
como persoal fixo todo o ano máis de cen persoas en cada unha delas
pudendo chegar a cento cincuenta ou duascentas na tempada de máis traballo, tan
so no taller podían traballar cincuenta persoas facendo latas.
Ficha da cámara de comercio da conserveira Curbera. Data estimada 1970. |
Os empresarios conserveiros concentraban nas súas mans importantes recursos económicos, Guillermo Curbera declaraba a facenda no ano 1933 un patrimonio de 957.163,55 pesetas no que se incluían a fabrica de Canido, unha granxa e chalet en San Amaro, un balandro e un vapor destinados o tráfico entre a fábrica e Vigo, accións do Banco de Vigo, da Empresa de Tranvías e depósitos en bancos de países onde exportaba as conservas. Pola súa parte a fábrica de Cerqueira producía nos anos 1933, 1934 e 1935, 43.000 caixas de conserva e tiña unha plantilla “oficial” de 110 obreros.
Durante as décadas de 1920 e 1930 manteñen a sua actividade estas tres
empresas familiares, ata finais dos anos trinta cando se poñen en funcionamento
dúas novas iniciativas vencelladas a familia Cerqueira, en 1938
faino o industrial con longa experiencia no eido da conserva, Vicente Coma Cerqueira, titular
dunha fabrica no areal de Coia, solicita
o Concello de Vigo autorización para abrir unha nova en Canido a que
traslada a produción da anterior, instalandose na que fora a principios de
século o establecemento da Societe de Canido.
Plano de Canido. 1938. |
En 1939 o avogado e político Angel
Campos Varela, casado con Rosa Cerqueira, concelleiro agrario polo oitavo distrito(Coruxo, Oia e Saiáns) nas
eleccións municipais do 12 de abril de 1931 que deron lugar o nacemento da II
República, que foi Tenente
Alcalde durante anos e Alcalde de Vigo durante sete meses en 1934-1935 e condecorado
coa placa da Orde da República, porá en funcionamento outra
conserveira na nave da antigua fábrica de salazón, que amplía en 480
metros cadrados.
Proxectos
industriais documentados en Canido (1840-1940)
|
||
Datas
|
Denominación/titular
|
Producción/marcas
|
1844- ?
|
Agustín Curbera e Gerónimo Riera i Amat
|
Salazón
|
1882-1910
|
Enrique Lameiro
(Illa de Toralla)
|
Escabeche e salazón
|
1884-1903
|
Cordeleira Ibérica de Toralla
|
Cordas e fíos
|
1900- ?
|
Guillermo Curbera
|
Cordas e conservas
|
1905
|
Eduardo Costas e Compañía
|
Conservas
|
1905-1911
|
La Societé de Canido
|
Conservas
|
1907
|
Renaud Devoire e Compañía
|
Conservas
Marcas: Sport, La Cavalerie,R.D.C.
|
1907-1908
|
Dignan Gautier e Compañía
|
Conservas
|
1908-1909
|
Alonso Costas e Compañía
|
Conservas
|
1910-1911
|
Rodal Pinal e Compañía
|
Conservas
|
1912-1913
|
Henri Chancerelle
|
Estampación de folla de lata e conservas
|
1915-1918
|
José Suarez Pumariega
|
Conservas
|
1918-1920
|
Alberto Frangueira
|
Conservas
|
1922-
?
|
Antonio Cerqueira
|
Conservas
Marcas : Aperitivas
|
?
|
Floro González Sieiro
|
Conservas, aserradero, fábrica de chaves, muiño eléctrico.
Marcas :Ricas, Samil, Regalo, Europa,
|
1938-
?
|
Vicente Coma Cerqueira
|
Conservas
|
1939-
?
|
Angel Campos Varela
|
Conservas
|
Tanto a fábrica de Vicente Coma
coñecida como “fabriquin” como a de
Campos Varela responden a política
económica instaurada polo réxime franquista, tendente a un minifundio empresarial, baseada
nun sistema de cupos, control de prezos e escaso desenvolvemento tecnolóxico, que xunto co colapso das exportacións como consecuencia do
aillamento internacional do réxime levou a unha nova época de crise no sector. Durante as décadas dos corenta e cincuenta mantiveron a actividade estas
cinco fábricas, iniciandose nos anos sesenta a decandencia das conserveiras de
Canido.
Angel Campos Varela. |
As distintas instalacións industriais levantadas en Canido para producir peixe ben salgado ben en conserva foron desaparecendo a mans da cultura de cemento, con elas perderonse elementos únicos do patrimonio marítimo-industrial seña de identidade desta parroquia e da beiramar galega. A falla de interese das administracións, a escasa valoración social co patrimonio e a memoria colectiva xunto cos intereses especulativos en torno a costa levaron o barrio de Canido a un estado de degradación paisaxística e urbanística que semella aínda non rematou.
Fontes documentais:
- Arquivo Histórico Provincial de Pontevedra. Expedientes de Matrícula Industrial.Protocolos notariais e outros fondos.
- Arquivo Cámara de Comercio de Vigo.
- Arquivo Concello de Vigo.
Fontes orais:
- Carmen González Hermida. A Senra. Oia.
- Julia Sanjuán Román. O Cruceiro. Oia.
- Leonides Evangelina Vila Alborés. Gontade. Oia.
- Carmen García Hermida. A Matoca. Oia.
- Eugenia Comesaña Alonso. Loureiro. Oia.
- Laudelina Dios Misa. Canido. Oia.
- Amparo Acuña Valverde. Tarrio. Coruxo.
Bibliografía:
- Arquivo Histórico Provincial de Pontevedra. Expedientes de Matrícula Industrial.Protocolos notariais e outros fondos.
- Arquivo Cámara de Comercio de Vigo.
- Arquivo Concello de Vigo.
Fontes orais:
- Carmen González Hermida. A Senra. Oia.
- Julia Sanjuán Román. O Cruceiro. Oia.
- Leonides Evangelina Vila Alborés. Gontade. Oia.
- Carmen García Hermida. A Matoca. Oia.
- Eugenia Comesaña Alonso. Loureiro. Oia.
- Laudelina Dios Misa. Canido. Oia.
- Amparo Acuña Valverde. Tarrio. Coruxo.
Bibliografía:
- Los mercados de trabajo en las
industrias maritimas de Galicia, Una perspectiva histórica, 1870-1936. Tesis
doctoral, Luisa Muñoz Abeledo. Universidad Autónoma de Barcelona. 2002.
- As familias da conserva.
Xoan Carmona Badia. 2011. Deputación de Pontevedra-Fundación Cluster de Conservación de Productos do Mar.
- Historia da pesca e a salazón. Santiago Santos Castroviejo. Uniproeditorial. Vigo. 1990.
- Os alcaldes e os concellos de Vigo. Xoan Miguel González Fernández, Bernardo M. Vazquez Gil
- Historia da pesca e a salazón. Santiago Santos Castroviejo. Uniproeditorial. Vigo. 1990.
- Os alcaldes e os concellos de Vigo. Xoan Miguel González Fernández, Bernardo M. Vazquez Gil
Instituto de
estudos vigueses. 1991.